Távhűtés  

Távhűtés

A távhűtés jelentősége szemmel láthatóan növekszik világszerte. A távhűtés alapelve hasonló a távhőéhez: előállítása és felhasználása térben elválasztható egymástól. Ennek akkor van jelentősége, amennyiben a központosított előállítás hatékonyabb, mint a decentralizált:

A trigenerációs erőművek (amelyekben villamos energia termelés, fűtési hulladékhő hasznosítás és hűtési energia előállítás történik) megjelenése az energiaszektor további hatékonyságjavulását hozta magával. Az erőművekben és az ipari létesítményekben általában egész évben képződik hulladékhő. A trigenerációs erőművek lehetővé teszik ennek folyamatos hasznosítását, az aktuális igényeknek megfelelően fűtési vagy hűtési célokra (hő felhasználása hűtési célokra).

A központi hűtőrendszerek két alapformája van használatban:

  • a hőt az előremenő távhővezeték szállítja a végfelhasználókhoz, ahol hűtési célokra hasznosítják;
  • a hűtési célú vizet központilag állítják elő, és speciális vezetékeken juttatják el a végfelhasználókhoz.

A hűtővezetékek nagyrészt 6°C és 12°C közötti hőmérsékleten üzemelnek. Egyedi megoldásokkal ennél jelentősen hidegebb közeg is szállítható, amely főleg a vegyiparban fordul elő.

Az isoplus termékei között a hőszállító rendszerek mellett megtalálhatók a hűtéshez szükséges speciális termékek is. A fektetési költségek csökkenthetők a flexibilis csőrendszerekkel, viszont hosszabb vezetékekhez ajánlatos merev csőrendszert alkalmazni. Az elsőrangú szigetelőképességgel bíró kemény PUR-hab és a megfelelő technológia felhasználásával mindig a legjobb megoldást tudjuk kínálni ügyfeleinknek.