Távhőellátás > A távhőhálózatok felépítése  

A távhőhálózatok felépítése

Több kilométer hosszú is lehet a hőtermelőt és a végfelhasználókat összekötő távhőhálózat, amelyben a hőenergiát továbbítják. Ezeket a csőhálózatokat hatékony hőszigeteléssel kell ellátni.

Az előírások alapján szállítóközegként lágyvizet alkalmaznak, annak magas specifikus hőkapacitása miatt. Az előremenő csőben áramlik a forró víz a végfelhasználók felé. A víz a szállított hőt hőcserélőn keresztül adja le, de a víz továbbra is a zárt vezeték rendszerben marad. A visszatérő vezetéken visszaérkező vizet a hőtermelő újra felfűti. A hővezeték ezáltal egy zárt rendszert alkot.

A szigetelt csőrendszerekhez manapság már kizárólag előreszigetelt csöveket használnak fel. Ez azt jelenti, hogy a hőszigetelés már a csőgyártó üzemeiben megtörténik, az építési helyszínen már csupán fektetni, összeszerelni kell. Bebizonyosodott, hogy ezzel a módszerrel a gyártási- és fektetési költségek csökkenthetők, a hálózatok hőszigetelése és energiahatékonysága jelentősen javítható.

Műszaki- és gazdasági szempontból is bevált a műanyag köpenycsöves rendszer (KMR). A haszoncső műanyag külső köpenycsővel és kemény poliuretán hab (PUR) hőszigeteléssel van ellátva. A hosszú élettartam, a karbantartás alacsony költsége és az olcsó, homokágyba történő fektetés teszi gazdaságossá akár nagyobb hálózatok kiépítését is.

A csőrendszer pontos felépítése a víz hőfokának és az építési terület sajátosságainak függvénye. A nagyrészt elterjedt 140°C üzemi hőmérsékletig főleg

alkalmazunk. Alacsonyabb hőfokon flexibilis csőrendszert is használhatunk, ami tekercselve szállítható, és így tovább csökkentheti a beruházási költségeket. Flexibilis haszoncsövek készülhetnek például

Az isoplus több mint 35 éve gyárt műanyag köpenycsöves rendszereket a legmodernebb berendezésekkel, és ezzel Európa vezető gyártói között foglal helyet.

Szolgáltatásainkat teljes körű szervizkínálattal egészítjük ki. Ez teszi az isoplus-t sok európai szolgáltató megbízható partnerévé.