Hálózatfelügyelet  

Hálózatfelügyelet

A hálózatfelügyelet egy állandóan aktuális téma, amely egyre növekvő népszerűségnek örvend. Eleinte csak nagyobb, kiterjedt hálózatoknál használtak felügyeleti rendszereket, de a csökkenő beszerzési árak, műszaki fejlesztések és az egyszerűbb használhatóság következtében a közepes és kis hálózatoknál is alkalmazhatóvá váltak. A folyamatos és megbízható hálózatfelügyelet biztosítja a meghibásodásoknál akár belülről, akár kívülről megjelenő nedvesség gyors és biztos jelzését és izolálását. Így megelőzhető, hogy további károsodás keletkezzen a csővezetékben vagy az építési anyagokban a nedvesség következtében.

A szenzorok területén két bevált rendszer van használatban: IPS-Cu, amelynél tiszta rézdrótot, és IPS-NiCr, amelynél Cu és NiCr perforáltan szigetelt huzalt alkalmaznak.

Műszerek tekintetében analóg és digitális között választhatunk, illetve telepített és mobil készülékek között. Az analóg készülékek a felügyelt nyomvonalszakasz státuszáról adnak információt (például hogy nincsen hiba vagy nedvesség észlelhető). A hiba pontos lokalizálását az erre felkért mérőtechnikusok végzik saját műszereikkel. A digitális készülék nem csak a státuszt jelzi, hanem a hiba helyét is meghatározza. Minden isoplus mérőműszert úgy telepítenek, hogy mindkét drótrendszerrel, és hasonló típusú külsőkkel is kombinálhatók legyenek. Az isoplus készülékek rugalmassága többféle probléma megoldását teszi lehetővé, az ügyfél egyedi igényeire szabva.