Hálózatfelügyelet > Digitális technológia  

Digitális technológia

A digitális mérés egyre közkedveltebbé válik. A mérési adatok számítógépre töltése és továbbítása lehetővé teszi a felügyeleti rendszerek továbbfejlesztését és kiterjesztését.

Alapvetően mobil és telepített készülékek, között választhatunk, a követelményeknek megfelelően. A készülékek fejlesztésénél az volt a célunk, hogy az összes isoplus komponens kompatibilitását biztosítsuk.

Rézvezetékes rendszerek digitális mérési eljárása

A rézvezetékes isoplus-Digital felügyeleti rendszer különösen megbízható és kipróbált megoldás minden rézhuzalos hálózathoz, illetve impulzus reflektométeres mérési elven alapuló rendszerekhez. A felügyelet és a hiba lokalizálása az impulzusidő speciális mérésén alapul. Az elektromos impulzusok futási idejéből és a hibára adott válaszból a meghibásodás helye pontosan meghatározható. A mérési technológia több hibahelyet is meg tud különböztetni és lokalizálni. Ezzel a módszerrel a felügyeleti rendszer saját hibája (drótszakadás, érintkezés a haszoncsővel) is könnyedén felderíthető. Az isoplus-szoftver a mérési adatok gyűjtését és feldolgozását is teljes mértékben támogatja. Az impulzusdiagramok megjelenítése további kézi kiértékelést tesz lehetővé. Így a rendszert több feladatra is eredményesen használhatjuk. Minden mérési értékről biztonságos mentés készül, így a későbbi kiértékelés és dokumentáció is lehetségessé válik. A rendszer 127 mérőállomást (amely egyenként maximum 4 x 2500 m drótot tartalmaz) és összesen 1270 km-t tud felügyelni. Így a hálózat kiterjesztése bármikor gazdaságosan kivitelezhető.

NiCr-huzalos rendszerek digitális mérési eljárása

Az isoplus-Digital NiCr-rendszer az ohmikus ellenállás mérésén alapul. A nedvesség okozta hibákat a feszültségváltozás elvével lokalizálja. A rendszer rugalmasságát bizonyítja, hogy akár egy berendezés (IPS-Digital-KMS) is működhet a hálózatban, vagy a maximum 127 mérőállomást kezelni képes IPS-Digital-hálózati berendezés is elérhető. Ez utóbbi akár 609km csővezetéket (amely egyenként maximum 4 x 1200 m drótot tartalmaz) is képes a felügyelete alatt tartani. Az IPS-Digital-vezérlőrendszere NiCr-módban minden mérési adatot kiértékel, és grafikusan megjelenít. Az érzékelő szenzorvezeték különböző sorozat ellenállás-értékeket is tud kezelni. Az „ellenállási idő diagram” hosszú időtávú megfigyeléseket is lehetővé tesz, így a csővezetékrendszer állapotának közvetlen kiértékelése is lehetővé válik. Hiba esetén annak típusa és helye azonnal bekerül az isoplus-Digital rendszerbe. A hiba adatai grafikusan, könnyen érthető formában kerülnek bemutatásra. 10 MOhm fölötti szigetelési ellenállásnál a hiba helyéről és típusáról automatikus jelzést ad a rendszer. A tényleges helymeghatározást a szabadon definiálható 1 MOhm és 10 MOhm közötti határértékek teszik lehetővé. Minden hibalokalizálásra vonatkozó adat mentésre kerül, lehetővé téve a későbbi kiértékelést.