Távhőellátás  

Távhőellátás

A távhőellátás jelentősége az elmúlt 30 évben erősen megnövekedett és mára az ésszerű és fenntartható energiafelhasználás modern megközelítésének szerves részét képezi.

A távhőellátás működése, a hőtermelők és a végfelhasználók térbeli elválasztásán alapul. A végfelhasználókhoz csővezetékek továbbítják a szükséges hőt, az akár több kilométer távolságban található hőtermelőktől. Ezzel a megoldással gazdaságos és környezetbarát távhőellátás biztosítható. A távhőhálózatok többek között az alábbiakat teszik lehetővé:

  • az ipari méretű áramtermelés (kogenerációs erőművekben), során keletkező hulladékhő felhasználását, ami különben elveszne;
  • ipari termelési folyamatok során keletkező hulladékhő felhasználását, ami különben elveszne;
  • geotermikus készletek kiaknázását, hasznosítását;
  • nagy ipari rendszerekben gazdaságos megoldást nyújthat a hulladékként keletkező gázok tisztításával összekapcsolt hőtermelés;
  • az erősen munkaigényes üzemanyagok felhasználását (például a biomassza meghatározott típusait). A végfelhasználók számára a távhő ebben az esetben is teljesen automatizáltan áll rendelkezésre;
  • nagyobb hőtároló egységek felhasználását a távhőrendszerben. A hőtároló egységek többek között homogenizálják az erőművek termelését (kogenerációs erőműveknél), és ezzel növelik a hatékonyságot. Továbbá a napszakokon belüli hőellátás ingadozásokat is kiegyenlítik (például a napenergián alapuló erőműveknél). Hőtárolók felhasználásával a periodikus többlet áramtermelés (például szélerőműveknél) hővé alakítása és fűtési célokra történő eredményes felhasználása is lehetséges, mivel bizonyos esetekben a hő tárolása gazdaságosabb az áraménál.

A távhőellátás a fűtéshez és melegvízellátáshoz szükséges hőt szolgáltatja elsősorban lakóházak, állami intézmények és ipari létesítmények számára. A hőt a hőtermelő és a végfelhasználók között csővezetéken keresztül juttatja el – tisztán, energia-takarékosan és alacsony emisszióval!

Az isoplus több mint 35 éve gyárt műanyag köpenycsöves rendszereket a legmodernebb berendezésekkel, és ezzel Európa vezető gyártói között foglal helyet.

Szolgáltatásainkat teljes körű szervizkínálattal egészítjük ki. Ez teszi az isoplus-t sok európai szolgáltató megbízható partnerévé.