Környezet > Megoldási javaslatok > Megújuló energiaforrások > A decentralizált energiaellátás kihívásai  

A decentralizált energiaellátás kihívásai

A megújuló forrásokon alapuló energiaellátás gyakran jóval inkább decentralizált, mint a klasszikus fosszilis tüzelőanyagoké. Ennek az alábbi okai ismeretesek:

  • egyes megújuló energiaforrások (például a fa) alacsonyabb fűtőértéke (kwh / m3 vagy kg), a fosszilisokhoz (például ásványi olaj vagy szén) képest. Némely megújuló energiahordozó szállítása így bizonyos távolság fölött már nem gazdaságos.
  • korlátozott helyi készletek (például geotermia).
  • bizonyos energiahordozók elérhetősége térben és időben eltérő (például nap, szél, geotermia, stb.)

A decentralizált energiaellátás lehetőségei között említhető a megfelelő műszaki és gazdasági alapok kialakulása. Emellett a lakosság széles rétegei számára válik elérhetővé az energia termelésébe történő bekapcsolódás.

A másik oldalról a decentralizált struktúra kihívásai közé tartozik, hogy általában kisebb fűtési (vagy hűtési) hálózatok kiépítésére nyílik csak lehetőség.

A kisebb hálózatok jellemzője, hogy relatív kisebb kiterjedésűek és alacsonyabb hőfokon üzemelnek. Ez lehetővé teszi gazdaságosabb termékek és fektetési eljárások alkalmazását. Másik oldalról viszont a legkisebb hálózatok beruházási költségei is kevesebb felé oszlanak. Így még fontosabbá válik a beruházási költségek alacsonyan tartása.

A hőszigetelésen általában nem érdemes spórolni. Az energiahordozók árai sohasem látott magasságokban vannak. Így sokszor néhány százalékpontos energiaveszteség dönthet az üzemeltetés megtérüléséről.

Az optimális megoldást az isoplus flexibilis csövei jelentik. Ezen termékek kombinálják a gazdaságos fektethetőséget és a nagyon alacsony hőveszteséget, köszönhetően a kemény PUR-hab kiemelkedő szigetelő képességének.

Az isoplus 1974 óta vesz részt fűtési projektekben a legkisebbtől a legnagyobb méretig. Projektjeivel forduljon hozzánk bizalommal (kontakt)!